Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец,

...
Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец,
Коментари Харесай

Игнажден е! Внимавайте кой влиза в дома ви!

 Игнажден е ден, в който се уважава паметта на свети Игнатий Богоносец, празнувана на 20 декември. Обикновено с Игнажден стартират коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е напълно постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се счита за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Най-характерен за празника е обичаят " полазване “. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и идната година. Ако " сполезът “ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благополучие и триумф във всичко.

Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: " Колко искрици, толкоз яренца (агънца, теленца, кончета …) “. В доста села сполазникът на първо време сяда върху донесените от него пръчки или плява и поседява по този начин известно време. Това се прави, с цел да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите.

След това на сполазникът дават решето с пшеница и с него той поръсва из къщата, като благославя: " Да се роди дето рало ходи; дето върви и не върви! “.

За благословията си полезникът е обсипван с пшеница и сушени плодове – за изобилие. Може да го подаряват още и с риза, забрадка, чорапи или кадена вълна.

Много пъти къщата се спохожда от някои домашни животни. Народът посреща такива сполазници с наслада и признателност. На животното се дава хляб за подарък и неговият полез се счита за добър знак.

На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, наложително когато се върне би трябвало да внесе пръчки, които поставя зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От забърканото тесто откъсват малко и на някоя греда вършат от него кръст – да бяга всяко зло. Правят толкоз колаци, колкото са членовете на фамилията.

В Ловешко мома, която желае да разбере за кой момък ще се омъжи отива на дръвника, сяда на него и се посипва с ечемик като назовава: " Който ми е на шанс да пристигна снощи да се женим дружно! “. После става и взема в едната си ръка тресчици, а в другата ечемик и влиза в къщата. Треските оставя край огнището, а ечемика слага под възглавницата си. Който сънува през нощта, за него ще се омъжи. Жени, които не са родили, на този ден съблюдават възбраната да не работят, с цел да е по-леко раждането им. Преди изгрев дамите измитат комините и изхвърлят саждите дружно с метлата, посипват от каденото жито и пепел към къщата. Това вършат за предотвратяване от магьосници, които обират непознатото благоденствие. За лек и магия се прави обичаят Вардене (пазене) на мая.

Имен ден през днешния ден имат Горан, Горица, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Серафим, Силва, Силвия, Силвана и Силвестър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР